top of page

DEŽNI SIMULATOR

Na spodnji povezavi je filmček, ki smo ga posneli z dežnim simulatorjem (enaka predstavitev kot na AGRI). https://www.youtube.com/watch?v=-_O4S8Cfst0.



Neporušen vzorec tal je bil odvzet konec avgusta v rastoči koruzi na lab polju BF v Ljubljani. Gre za hidromeliorirana, oglejena (težka) tla.

Od leta 1999 jih obdelujemo a)konvencionalno (oranje do 28 cm globine + predsetvena obdelava večinoma z vrtavkasto brano) in b)plitvo/ohranitveno (do 10 cm globine), brez oranja; v prvih letih smo tla obdelali bodisi z vrtavkasto brano ali sejali direktno koruzo z no-till z Buffalo sejalnico. Po letu 2013 smo za obdelavo uporabljali 4-vrstni Evers vario disk (10 globoko) in sejali z GreatPlains sejalnicami. Sedaj prehajamo na No-till z Great Plains.

Razlika z dežnim simulatorjem je očitna; tako očitna razlika me je presenetila, saj so bila tla na oranem delu rahla, na videz dobro strukturna. Kljub temu prve kaplje razbijejo strukturo tal na površini, kar zapre pore in voda odteče po površini ter sabo odnaša fine delce ter s tem tudi hranila in ostanke kemikalij. Pri ohranitveni obdelavi erozije in površinskega odtoka ni!

2 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page